02 April 2009

Μάρτης 2009

Τον Μάρτιο που μας πέρασε, τα θύματα της μετανάστευσης κατά μήκος των συνόρων της Ευρώπης είναι τουλάχιστον 316. Τα στοιχεία είναι από τον επίσημο Τύπο και δεν είναι ακριβή, αφού τα νέα από τις τελευταίες ταραχές στη Λιβύη είναι αντιφατικά. Ενώ το Reuters, που αναφέρεται σε λιβυκές πηγές, μιλά για 100 πτώματα που βρέθηκαν και 245 ανθρώπους που χάθηκαν στη θάλασσα, η αποστολή στην Τρίπολη του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση μιλά για 20 νεκρούς και 210 αγνοούμενους αντίστοιχα. Ανεξάρτητα από το ποια είναι τα ακριβή στοιχεία, πρόκειται για τη σοβαρότερη τραγωδία στους δρόμους της μετανάστευσης, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ναυάγιο του Πορτοπάλο στις 25 Δεκεμβρίου 1996 που στοίχισε τη ζωή 283 ανθρώπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fortress Europe, από το 1994 τουλάχιστον 3.163 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στο δρόμο για τη Λαμπεντούσα και τις σικελικές ακτές.

Οι ευθύνες της λιβυκής ακτοφυλακής είναι μεγάλες, καθώς είναι γνωστό ότι στερούνται μέσων για κανονικές διασώσεις, πολλές μάλιστα διασώσεις γίνονται από ιταλικές μονάδες του λιμενικού στα λιβυκά νερά, σύμφωνα και με τις αναφορές των αξιωματούχων στη λιβυκή ακτοφυλακή. Μια βδομάδα πριν το ναυγάιο της Τζανζούρ, στο κανάλι της Σικελίας είχαν χάσει τη ζωή τους 67 άνθρωποι σε μια βάρκα που ανατράπηκε στα ανοιχτά του νησιού Κερκένα, κοντά στη Σφαξ της Τυνησίας, στον δρόμο για τη Λαμπεντούσα. Οι τυνησιακές αρχές βρήκαν 17 πτώματα και συνέλεξαν στοιχεία για 50 αγνοούμενους από τις μαρτυρίες των 33 που κατάφεραν να διασωθούν.

Στην Ιταλία πάντα, τον Μάρτιο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στα λιμάνια της Αδριατικής. Στις 29 Μαρτίου ένας ιρακινός βρέθηκε νεκρός στην Ανκόνα, συντεθλιμμένος από τους άξονες του φορτηγού όπου είχε κρυφτεί στο λιμάνι της Πάτρας για να περάσει με το φερυμπότ στην Ιταλία. Από την Ελλάδα έφτασε και το φερυμπότ Hellenic Master στις 26 Μαρτίου στη Βενετία. Πάνω στο πλοίο, στην καρότσα ενός φορτηγού βρέθηκε το άψυχο κορμί ενός πρόσφυγα που ζητούσε άσυλο, στριμωγμένο σε μια μπάλα χαρτιού που πήγαινε για πολτοποίηση.

Η αναφορά ολοκληρώνεται με τρία θύματα στα στενά του Γιβραλτάρ, ενώ ο θάνατος τριγυρνά και στη Θέουτα, τον ισπανικό θύλακα στο Μαρόκο. Ένας θάνατος φρικτός χτύπησε τη νύχτα της 7ης Μαρτίου. Ένας νέος από την υποσαχάρια Αφρική εγκλωβίστηκε στο διπλό συρματόπλεγμα που σφραγίζει τα σύνορα της ισπανικής πόλης. Δεν κατάφερε να ξεφύγει και πέθανε από τις πληγές που άνοιξαν στο σώμα του όσο σκαρφάλωνε στο συρματόπλεγμα. Όταν έφτασε βοήθεια ήταν πλέον αργά. Το τελευταίο νέο έρχεται από την Αλγερία, από την νιγηριανή πρεσβεία: 14 μετανάστες πέθαναν από αφυδάτωση προσπαθώντας να διασχίσουν την έρημο της Σαχάρας.

Translated by Lia Yoka for http://www.clandestina.org