01 October 2013

Имигранти загиват по границите на Европа

Според следната статия най-малко 19.144 души за намерили смъртта си по европейските граници от 1988 година насам. От тях 8.822 са обявени за изчезнали в морето. На път за Испания загиналите в Средиземно море и в Атлантическия океан са 14.309. В Сицилианския проток, по маршрутите през Либия, Египет и Тунис към Малта и Италия, са загинали 6.837 души, от които 5.086 са обявени за изчезнали; други 138 са удавилите се плувайки от Алжир за Сардиния. По маршрутите от Мавритания, Мароко и Алжир към Испания през Гибралтарския проток или Канарските острови загиналите са най-малко 4.899, от които 2.462 – безследно изчезнали. Други 1.504 са загинали в Егейско море, между Турция и Гърция, сред които 842 са обявени за изчезнали. В Адриатическо море, между Албания, Черна гора и Италия, загиналите са 705, а изчезналите – 314. Но морето не бива прекосявано само в самонаправени лодки. Скрити във фериботи или товарни кораби, 160 души за умрели от задушаване или удавяне.

Сахара е опасен, но задължителен участък по пътя към морето. Хората го пресичат с камиони или вседеходи между Судан, Чад, Нигер и Мали и Либия и Алжир. Тук загиналите са най-малко 1.703 от 1996 г. насам. Според оцелелите обаче, почти всички преходи вземат жертви, така че реалният брой на загиналите е най-вероятно много по-висок. Тази цифра включва също така жертвите на груповите депортациите, които правителствата в Триполи, Алжир и Рабат практикуват. Обикновено те изоставят групи от стотици мигранти по границите в пустинните райони.

За сериозни нарушения спрямо мигранти се съобщава в Либия. Въпреки че няма официални данни, „Human rights watch” и „Afvic” обвиняват Триполи в своеволни арести, малтретиране и мъчения в лагерите за мигранти, три от които се финансират директно от Италия. През септември 2000г. в Завия, в северозападната част на страната, са убите най-малко 560 чужденици в резултат на расистки вълнения.

372 души са открити мъртви пътуващи нелегално в камиони. 413 са загиналите в опит да прекосят реки, най-голямата част от които в Одър на полско-немската граница; в Еврос, на турско-гръцката граница; в Сава, между Хърватска и Босна и Херцеговина; в Морава, между Словакия и Чехия. 114 са намерени замръзнали в камиони край планинските граници, особено в Турция и Гърция. На гръцката граница с Турция, по течението на река Еврос, все още има минни полета. Най-малко 92 са жертвите на мини при опит да влезнат в Гърция.

294 мигранти са убитите от гранична полиция: 38 от тях са убити в Сеута и Мелия, испански енклави в Мароко; 50 – в Гамбия, 132 – в Египет и 32 в източна Турция по границите с Иран и Ирак. Убити има също от френски, германски, испански и швейцарски полицаи. Жертви има също в Мароко и Либия. 41 са загиналите в колесниците на самолети, 29 са намерилите смъртта си в Кале или под влаковете в Ла Манша, в опит да достигнат до Англия, а други 12 са жертвите на влакове по различните граници. 2-ма са удавилите се в Ла Манша.

Прочетете прегледа 1988 – 2008